Geschiedenis van de club

Het ontstaan

In de zomer van 1968 besloten 3 heren, Jos Van De VijverPaul Van Deuren (overleden in december 2005) en Jos Pauwels aan sport te doen. Er werd gekozen voor de badmintonsport. Het terrein lag in een stukje ongerepte natuur te Schilde, midden de geurende dennenbomen. In het najaar van 1968 gingen de heren een kijkje nemen naar een internationaal tornooi te Wilrijk. Bij de het zien van dit badminton geweld, viel de uitspraak : “Awel, dan zijn wij nog maar amateurkens hé!” en meteen was de naam van onze vereniging gevonden. Er werd naar een zaal gezocht en zo kwam men terecht in “De Eendracht” te Wommelgem. Op 24 november 1968 werd de club officieel gesticht.

Verhuis naar Borgerhout

Tijdens het tweede seizoen 1969-1970 werd de oorspronkelijke naam “d’Amateurkens” omgezet in “De Amateurs”, totdat uiteindelijk gestart werd in de interclubkompetitie van de AVVV en er voor “Amateurs” Borgerhoutse Badminton Club werd gekozen. Intussen had het bestuur een grotere stek gevonden in Borgerhout, in zaal “De Wip”, hier werd tweemaal per week tegen een “pluimke” geslagen.

Verschillende voorzitters

Om beroepsredenen gaven de schatbewaarder, Jos Van De Vijver, en de voorzitter,Paul Van Deuren, hun ontslag in het seizoen 1970-1971. Op een spoedvergadering werd Jacques Wouters tot voorzitter verkozen. Hij zou deze taak op zich nemen tot aan zijn overlijden in 1993.
Na het overlijden van Jacques heeft onze vorige penningmeester, Jean Van Gysel, de club een jaar geleid als interim-voorzitter. Hij werd dan afgelost door Louise Wittmann, die op haar beurt in 1996 de fakkel overgaf aan Willy Kelders. Willy heeft gedurende een periode van 16 jaar het reilen en zeilen van in goede banen geleid. In 2013 werd deze taak overgenomen door Stephan Driesmans, de huidige voorzitter van de club.

Viering van het 20-jarig bestaan

In 1988 werd besloten om in samenwerking met een andere jubilerende club, Olympia BC uit Berchem, een 8-landentornooi voor -14 jarigen te organiseren. Brigitte Van Dam (huidige secretaris) en Willy Kelders waren toen nog bestuursleden van Olympia. Deze organisatie werd een hoogtepunt uit de clubgeschiedenis!

Internationaal toernooi

Jaarlijks organiseert Amateurs BBC een Internationaal Toernooi, dat is uitgegroeid tot een vaste waarde op de kalender (in 2008 reeds 35ste editie met meer dan 300 deelnemers!).

Viering van het 40-jarig bestaan

Op 22 november 2008 werd in Lier het 40 jarig bestaan gevierd. Met een etentje en een optreden van de coverband “Frontpage”. Dit laatste is stilaan een traditie aan het worden.